Schoolregels

Welke gedragsregels worden er in de groep gehanteerd?

In de groepen 1 t/m 8 worden duidelijke omgangsregels ten aanzien van ‘pestgedrag’ gehanteerd. Voor alle groepen zijn de gedragsregels op schrift gesteld en hangen duidelijk zichtbaar voor alle kinderen op de wand van het lokaal.

1. Ik laat iedereen in zijn of haar waarde hoe hij of zij er ook uitziet.
  2. Iedereen mag meedoen.
  3. Ik ben net zo voorzichtig met de spullen van anderen als met de spullen van mezelf.
  4. Ik lach met de andere kinderen, niet om andere kinderen.
  5. Ik praat normaal tegen iemand ook al heb ik ruzie.
  6. Roddelen is iets waar ik niet aan mee doe.
  7. Ik los ’problemen’ op met woorden.
  8. Ik laat andere kinderen met rust en bemoei me niet met andere kinderen.
  9. Als er ruzies zijn, houd ik me er buiten.
  10. Ik schenk geen aandacht aan de pester. Blijft de pester doorgaan, dan vertel ik het aan de leerkracht
  11. Ik vertel aan de leerkracht wanneer ik zelf of iemands anders gepest wordt (dit is geen klikken).
  12. Ik luister goed naar andere kinderen.
  13. Als ik wil dat andere kinderen stoppen met een voor mij vervelend spel, dan zeg ik duidelijk: “Stop hiermee, ik vind het niet meer leuk!
  14. Word ik gepest op school dan praat ik er over, want geheim houden heeft geen zin.
  15. Ik ontvang nieuwkomers goed op school.

Voor op het plein komt daar nog iets bij:

1. De leerlingen mogen onder schooltijd niet van het plein (ook niet bij ziekte of bezoek huisarts enz., ouder haalt dan het kind van school)
  2. Spelen doe je op het plein of op het veld. (Niet achter de school, achter het schuurtje, in de struiken en in het fietsenhok)
  3. Er is toezicht (pleinwacht) vanaf 1 kwartier voor aanvang van de school en in de ochtendpauze. Bij het uitgaan is er 1 leerkracht op het plein/bij fietsenhok.
  4. Alleen je nieuwe fiets mag je op het plein laten zien, verder stal je die netjes in het fietsenhok en fiets je niet op het plein.
  5. Rommel in container.
  6. Groepen 5 t/m 8 mogen op het veld spelen.
  7. Bij sneeuw: Sneeuwballen gooien doe je alleen op het veld, het plein is dan de veilige plek.
  8. Leerlingen die niet overblijven, mogen vanaf 12.45 uur op het plein.
  9. De bel gaat 08.25 en 12.55 uur. Kinderen stoppen bij de eerste bel met spelen, nemen het speelgoed mee en doen dat in de daarvoor bestemde bakken op de gang. Lessen beginnen om 08.30 en 13.00 uur.
  10. Bij binnenkomst natuurlijk de voeten vegen/tas en je jas (in luizenzak) aan kapstok
  11. Bij regen gaat de “regenbel” (3 keer kort). Pleinwacht houdt dan binnen toezicht. Spelen doe je zoveel mogelijk in het eigen lokaal en in het speellokaal.
  12. Onenigheid op het plein? Eerst proberen zelf op te lossen en daarna naar de pleinwacht.
  13. Wat de meesters en de juffen helemaal niet goed vinden:
  • slaan, spugen en uitschelden
  • grove taal en/of schuttingtaal
  • kauwgom/snoep (uitgezonderd verjaardag traktatie)